ІнгредієнтиВсі інградієнти беруться в довільному кількості, головне борщ-повинен бути достатній густим. У нас на Україні кажуть: "Вона добра (хороша) господиня, борщ варить такий, що ложка стоїть. "
квасоля
картопля
морквина
болгарський перець
буряк
капуста
помідори (томатний сік або паста)
цибуля
маслинова (підійде будь-яке рослинне) масло
зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля)
сіль, чилі, лавровий лист
Спосіб приготуванняЯ не першовідкривач в готуванні борщів. Але може мій рецепт стане в нагоді тим хто зараз постить.
Пісний борщ я завжди варю з квасолею, тому що саме квасоля містить рослинний білок. А що б квасоля швидше зварилася її бажано замочити на кілька годин у холодній воді. Вже набряклі, що ввібрала в себе воду квасолю промити, залити холодною водою і поставити варити. Після закипання зняти піну. Поки вариться квасоля, чистимо і ріжемо овочі. Чекаємо, коли квасоля буде майже готова. Закладаємо в бульйон порізану на кубики картопельку і солимо наш борщ. Тепер настала черга засмажкою. На розігріту з олією сковороду ложім дрібно порезаний цибулька, ледь-ледь припускає його. Зтаем додаємо натерту на крупній тертці морковочку і порізану кубиками болгарсkій перець. Всі злегка обсмажуємо і додаємо нарізану соломкою буряк. Тушкуємо все кілька хвилин і заливаємо томатом, додаємо лаврушки. Даємо ще кілька хвилин покипіти. Тепер капуста: існує два способи додавання її в борщ, до додавання засмажкою і після. Все залежить від смаків. Якщо вам подобається м'яка капуста, додайте її разом з картоплею. Якщо злегка хрумка - після засмажкою. І так всі овочі вже в каструлі, збавте вогонь до мінімуму і дайте потомились борщу хвилин п'ятнадцять. Ще залишилося відкритим питання про кислоті борщу. Деякі господині додають у борщ оцет або лимонну кислоту. Насправді це справа смаку і ще кислоти томата, який використовувався. Якщо борщ здався вам не досить кислим, можете додати трохи лимонної кислоти або лимонного соку. Додавання кислоти поверне буряках її первісний колір. У самому кінці варіння додаємо зелень. Любителям гостренького можна додати трохи чилі. Прибираємо з вогню і даємо пару годин настоятися.
Такий борщ можна їсти як гарячим, так і холодним.
Про рецептіЦе основний рецепт, але ви можете додати, наприклад, сушені або консервовані гриби, свіжу або заморожену рибу, рибні консерви, баклажан, кабачок, цвітну капусту, броколі. І кожен раз у вас вийде борщ з новим відтінком смаку.
|